6 Haziran 2014 Cuma

Çok haklısınız, evlilikler bitmiş (!)






Ortalıkta her gün binlerce dönen 'evlilikler bitmiş abi' geyiğinin esiri olan toplumun zincirleri kırılsa ne olur, kırılmasa ne olur? Di mi 'abicim'? 

Zaman geçtikçe erkeklerin birbirleri arasında kadınlardan daha fazla dedikodu yapıyor olduğunu hepiniz gözlemişsinizdir. Etkileşimleri artıkça tüm dünyayı saran virüs de doğal olarak haliyle artış gösteriyor. Bu yazıdaki amaç asla ve asla erkek düşmalığı değildir, belirteyim. Hemcinsleriminin içindeki çürükleri de 40 yaşımla birlikte gayet net öğrendim, meraklanmayın. 

'Ne yapsan karı milletine yaranamazsın abicim'! Yapma pek sevgili abicim o halde. Yaptığın her şeyi yapmayı bırak bak ortalık nasıl süt liman hale gelecek. Sana boy aynasını göstersek de gidip aynanın çarprazındaki futbol maçına bakacağın için, bir şey fark etmeyecek nasıl olsa. 

Sadece anneler gününde kadını hatırlayan bir kitleden saygı görmek, tabii ki de imkansız. Bir gün gerçek bir kadına asla yetmez, keşke bunun farkında olabilseniz. Ne yemek biter ne de ev halkının istekleri... Kadın tam oturmaya kalkar çamaşır makinesi durur, kadın tam soluklanacak ütü zamanı gelir, kadın tam kafasını dinleyecek meyva istenir, kadın tam hastalanacak evin temizlenmesi gerekir.... Gerekir de gerekir... Kadın, erkek gibi (çalışan kadın olsa dahi) eve adım attığında tatil başlayamaz onun için. Gece vardiyası ayrıdır kadının. 

Belirteyim kadınların da hoşuna gitmez evlendikten sonra evle ilgili mesajlar atmak. Kocasına 'aşkitom' demek isterken evdeki bokların temizlenmesi için gerekli temizlik malzemelerini göndermek zorunda kalır. Zorunda kalır evet çünkü o gün yetişememiştir market vardiyasına. 



En zor anlarda çocuklar oyun ister, ilgi ister, ocaktaki yemek bırakılıp saatlerce evcilik oynanır. Kadın, anne hep tebessümle ailesiyle ilgili her şeyi yapmak durumundadır. O kendine nasılsın diye soramaz...

Tüm işler bitip de çocuklar yatırıldıktan sonra kocasına ulaşmaya çabalayan kadın pek tabii ki de kocasına ulaşamaz. Ya televizyon ya bilgisayar... Çok mühimdir o sosyal hayat. Kalbinin kırıklığıyla her şey yolundaymış gibi devam eder kadın... Çünkü o güçlüdür, olgun olmak zorundadır...

Ondan sonra bu kalp kırıklığı eşliğinde yaşarken sosyal hayattan düşen hemcinsleri en güzel hediye olur kendisine! Adamın hoşuna gider tabii ki de atılan mesajlar. Evdeki karı vır vır evi çekip çekiştirme savaşındayken, elalemden gelen 'ayyyy çokkkk güzellll yapmışsın bilmem neyi sosyal mecralarda...' Mesajıyla onore olur. Vay beee onu öven bir dişi sinek kondu masasına. 'O karı senin donunu yıkasın bakalım ardından sana bi bok mesaj atar mı?' Desen de fark etmez. Çünkü artık sen kocanı kıskanan kadın etiketini yemişsindir bir kere artık hiç bir şey değişmez. Elalemin karısı gelecek senin aşık olduğun adama istediği an kelimelerle dokunacak ama sen buna üzüldüğün için 'manyak karı' olacaksın. Enteresan tabii ki...

Ya da bu konuyu madalyonun tersine çevirelim bakalım; elalemin herifi gece yarısı özelden mesaj atsa ne olur? Çok basit, cinayet sebebi olur bu ülkede. Hele hele sen ona cevap vereceksin, ohoooo linçini bile bulamazlar. Peki abicim nerede medeniyet o halde? Kadına gelince medeni ol, erkeğe gelince doğal ol! Akp'nin neden bu ülkenin başında olabildiğini anlayabiliyor musunuz? Ona oy vermeyip de gizliden onların yaptıklarını destekleyenler sayesinde aslında. 



Sonra da en klasik geyik; 'beni cüzdanı olarak görüyor'. Buna yorum yapmaya yüreğimdeki kelimeler maalesef ki yetersiz kalıyor.. 

Evet beyler bayanlar haklısınız evlilikler bitmiş(!). Nerede o mum ışığındaki parfüm kokulu sevişgen evlilikler di mi? Devir değişti çok haklısınız halbuki hepimiz ana babamızı her an mum ışığında sevişip dans ederken görüp büyümüştük. Misal annem her sabah uyandığında ben çocukken gidip ankesörlü telefondan  babama 'aşkitom seni çok özledim, akşama şarap kap gel' diye mesaj atardı. Ah o eski evlilikler ahhh! 

Kadını da erkeğide sen şuna ben 'evli olmayı' sevmiyorum desene be kardeşim. 'Sorumluluk, dürüst olmak zor geliyor, aşk sorumluluğu almadan daldan dala konmayı seviyorum' de abicim. 'Arkadaşlarla makara kukara ailemden daha tatlı, flörtler ailemden daha anlamlı geliyor, karımı 3. Kişilere karşı sahiplenmek pek bir zoruma gidiyor. Bencilliklerimden vaz geçip iki kişi gibi davranmaya üşeniyorum' de ve rahatla. 



Evliliklerde değişen bir şey yok, değişen tek şey toplum. Toplumun değer yargıları, tüketimi vs değiştiği için ona ayak uyduranların öz tercihleri farklılaşıyor.



Okuyun, okumayın, sevin, sevmeyin ama ben bu yazımı evini ve ailesini kale gibi korumaya çalışan, çekip çeviren, kendinden öte ailesini baş tacı etmiş, başkalarının alanlarına saygılı olan,evdeki bokları bile yüreğindeki sevgiyle temizleyen herkese ithaf ediyorum. 

Saygılarımla 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder